Az adóemelés helyett csökkentené az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a Fidesz. Erről a párt szóvivője Szijjártó Péter beszélt annak kapcsán, hogy kiderült a kormány júliustól emeli a benzin és a gázolaj jövedéki adójának mértékét.

Szíjjártó Péter elmondta kezdeményezik a benzin árát terhelő jövedéki adó mértéke az európai uniós minimumszintre csökkenjen. A benzin esetében a jövedéki adó mértéke jelenleg literenként 103,5 forint. A kormány ezt 109 forintra emelné, a Fidesz viszont 87 forintra változtatná. A szóvivő szerint, ha az ő javaslatuk teljesül, akkor egy átlagos tankolás esetében 1350 forintot tudna spórolni az autós.

A gázolajat terhelő jövedéki adó kapcsán Szíjjártó Péter kiemelte: “a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni.”

Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.