Firka

Firka

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a rákoskeresztúri buszfolyosó Támogatási Szerződésének aláírását. A buszsávok létesítése és egy egyéb forgalmi intézkedéseket tartalmazó fejlesztések hatására Rákoskeresztúr városközpont és az Örs vezér tere (illetve átszállással belváros) között jelentősen csökken a menetidő és megszűnnek a rendszeres késések.

Egyes részeken új sávokat építenek, máshol a meglévőekből jelölnek ki a buszok számára használhatót. Az érintett útvonal teljes hosszában szegélysüllyesztésekkel, illetve vakvezető burkolati jelekkel biztosítják a megállók akadálymentesítését. A projekt az agglomerációban is érzékelhető hatással bír, hiszen az elővárosi autóbuszvonalak egy része is használhatja az autóbusz-folyosót.

Az autóbuszsávok indokolatlan használatának megelőzésére korszerű, vezeték nélküli kamerás védelmi rendszert is kiépítenek, vagyis, a szabálytalankodó jármű üzembentartóját a rendszám alapján megbüntetik.

Júliusban elindulhat a kivitelezés, amely várhatóan 2010. év végén fejeződik be. A beruházás becsült összköltsége 1200 millió forint. Az érintett útvonalon a BKV buszokra több mint 67 ezer utas száll fel naponta, így a forgalmi modellből az összes utasra számított utazási időmegtakarítás 1191 óra/nap.