Százával vásárolják Magyarországon a kis- és alsó középkategóriájú autókat a nyugat-európai kereskedők – értesült a Világgazdaság. A már több országban bevezetett, a legfeljebb 1600 köbcentis autók vásárlását ösztönző program miatt elfogytak a kiskocsik a helyi piacokon, és február eleje óta francia, német, osztrák, olasz, sőt belga kereskedők vásárolják fel a magyarországi készletet.

A most kínált autókat a magyar kereskedők még tavaly olcsóbb euróért vásárolták a gyártól, míg a válság miatt a korábbiaknál is nagyobb kedvezményt társítanak mellé. Az utóbbi hetekben jelentősen meggyengült forint igen előnyössé teszi az euróval rendelkezők magyarországi vásárlását, de emellett az is segíti a külföldi kereskedőket, hogy hozzánk olcsóbban szállítanak a gyárak.

Sok külföldi örül a szép magyar autóknak


Az autógyártók ugyanis arra törekednek, hogy a különböző piacokon a fogyasztói ár nagyjából azonos legyen, ezért azok az országok, ahol különösen magas az adószint, alacsonyabb áron kapják a kocsikat az importőrök.

A nálunk megvásárolt autók után a külföldi kereskedőknek nem kell a magyarországi regisztrációs és általános forgalmi adót sem befizetni, helyette abban az országban kell adózni, ahol forgalomba helyezik járművet.

Forrás: Világgazdaság