Lejárt az egy hónapos türelmi idő. Február elsejétől már nem érvényesek a tavalyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazoló iratai. Aki nem tudja bizonyítani a rendőrnek új biztosításának meglétét arra 3000-től 20 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a hatóság, illetve szabálysértési feljelentést is tehet. Ekkor akár 30 ezer forint is lehet a büntetés. Persze úgy is dönthet a rendőr a helyszínen, hogy csak figyelmeztetésben részesíti az autóst.

A meglévő kötelező biztosítást igazolhatjuk a biztosítási kötvénnyel és az adott díjfizetési időszakra vonatkozó csekk vagy bizonylat, illetve a biztosító által kiállított igazolólap bemutatásával. Más nem jó!

Ugyanakkor, ha a járműnyilvántartásból az állapítható meg, hogy a járműnek nincs biztosítása, akkor szintén feljelentés lesz az ügyből, ekkor azonban már százezer forint is lehet a bírság. Sőt, a közlekedési igazgatási hatóság figyelmezteti az üzemben tartót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazolására, erre nyolc napja van. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, a jegyző kivonatja az autót a forgalomból.