A korábban vártnál is kevesebb autót adhatnak el hazánkban idén. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete [MGE] 2009-re 25 százalékos visszaesést és 120 ezer autó eladását prognosztizálta. De lehet, hogy ez sem lesz meg.

Január első három hetében 4033 autót helyeztek forgalomba a Jato Dynamics autóipari adatszolgáltató szerint. Ezzel szemben tavaly az első hónapban 12466 autót adtak el.

Bár tavaly még 20 százalékos visszaesést prognosztizáltak a szakemberek januárra, most úgy tűnik sokkal valószínűbb a 40 százalék körüli érték.

Győző Gábor, az MGE elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy januárban nem csupán a személygépkocsi-eladások estek vissza drasztikusan, de szinte teljesen megállt a motorkerékpárok piaca is. Az egyesület szerint is szükség van piacélénkítő kormányzati intézkedésre, de úgy vélik, egyelőre nem szabadna érintenie a regisztrációs adót, mint ahogy a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete szeretné.

2008-ban 10,4 százalékkal csökkent az személyautó-eladás az egy évvel korábbihoz képest. Ha nem változik év közben a piaci helyzet, akkor 100 ezres darabszám alá eshet az értékesítés, ami számos kereskedés bezárását vonhatja maga után.

Forrás: Napi Gazdaság