Amellett, hogy izgalmas verseny amatőröknek a Budapest-Bamako Rallyn minden alkalommal segélyt is visznek magukkal a szervezők. Idén azonban veszélybe került az “Hungary for Africa” áruja.  Az 50 millió forintnyi adományt szállító kamionnak és személyzetének a marokkói kikötő vámszabadterületén kellett vesztegelnie nevetséges indokok miatt.

Először azért nem engedték ki, mert túl nehéznek találták a kamiont, aztán meg túl értékesnek a segélyszállítmányt. Mindezt úgy, hogy a magyar Külügyminisztérium és a budapesti marokkói nagykövet hivatalos papírjával is rendelkeztek, minden egyéb engedély mellet.

“Két éjszakát töltöttünk a vámszabadterületen, néhány méterre a rendőrségtől. Első éjjel letépték a VPOP plombáját, és úgy dézsmálták meg a szállítmányt, egy nappal később pedig a ponyvát felvágva lopkodtak a szegényeknek szánt segélyből” – mesélte a Herczegh Specialtransport Team sofőrje, Tőkei József, akit azzal is megpróbáltak ijesztgetni, hogy amikor egy segélyszállítmányt feltartanak, akkor az sokszor már nem ér oda a rendeltetési helyére, mert útközben kifosztják.

Végül a magyar és marokkói politikusok közbenjárásának köszönhetően a teherjármű továbbmehetett, de kétszer is átvizsgálták, jelentős díj fejében, természetesen. “Azt kell, hogy mondjam, a városi egyenruhás fiúk sokkal csibészebbek, mint a hegyek között, ahol segítettek nekünk és vigyáztak ránk” – fejezte be Tőkei.