Mint már beszámoltunk róla, az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a Parlament korábbi törvényét, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. Most számtalan korábbi per indulhat újra és rengetegen kaphatnak fizetési felszólítást.

Persze nem minden régi ügy kerülhet bíróságra, az egyéves elévülési határidőt nem szüntette meg a bíróság. Vagyis a 2007 előtti parkolási ügyek közül csak azokban követelhetnek a parkolócégek, amelyekben 2007. február 22-ig kipostázták a fizetési felszólítást, és 2007 decemberéig bírósághoz fordultak, vagy újabb fizetési felszólítást küldtek. Ez persze nem azt jelenti, hogy az autós meg is kapta azt, a postára adás és nem a kézhezvétel határidejét határozták meg a szabályban.

Akkor is lehet peres ügye az autósnak, ha nem tud róla, hiszen 2007-ben az akkori szabályváltozatás miatt rengeteg parkolási ügy került a bíróságokra. Sokhoz még hozzá sem tudtak kezdeni. Így számos beperelt autótulajdonos erről semmilyen értesítést nem kapott.

Az egyik behajtócég az Intrum Justitia Zrt. február 15-ig kedvezményt nyújt. Akik addig megállapodnak a céggel, fizetési engedményt kapnak, illetve akár két-három éves részletfizetésre is módjuk nyílhat. Akikkel nem tud megegyezni, jogi úton érvényesíti követelését a cég. Vélhetően nem véletlen a cég kedvezménye, egyes vélemények szerint a bíróságokon az autós jogosan érvelhet majd azzal, hogy a Parlament törvénymódosítása után kidobta, a korábbi – a fizetést igazoló – bizonyítékait.