Hamarosan elektromos autót dob piacra a Shelby SuperCars [SSC]. Ezt már eddig is tudtuk, de a világ leggyorsabb közúti autóját gyártó amerikai vállalkozás már részleteket is elárul. Miközben a világ legnagyobb autógyártói csak nyögnek a villanyautós témának, az SSC állítja megoldották a problémákat.

Mint mondják, más autógyártók a zöld technológiát egyedi, különleges autókra próbálják szabni, ők széleskörűen alkalmazható technológiát gyártanak sokféle autótípusnak megfelelően. Az AESP néven futó rendszerüket könnyűnek, kicsinek, erősnek ígérik.

Elsőként természetesen a rekordautó karosszériájába építik be a villanyhajtást. A villanyautók között nagynak számító 150-200 mérföldes [kb. 240-320 km] hatótávolsággal rendelkezik az autó, ám ennél is hihetetlenebb, hogy az akkumulátorai 10 perc alatt feltölthetőek hálózati csatlakozóról. Az Ultimate Aero EV-t lítium-ion akkumulátorokkal szerelik.

A világ leggyorsabb autója

A világ leggyorsabb autója


Az SSC azonban a rendszerük legnagyobb erősségének a lépcsőzetességet tekinti. Mint mondják az AESP a közepes méretű autókban 200 lóerős kivitelben, a kisteherautókban és szabadidő-autókban 500, míg nagyobb teherjárművekben, buszokban, katonai gépekben akár 1200 lóerős változatban alkalmazható. Az első esetben egyetlen motor, az utóbbiban már két nagyobb szerepel. A villanymotor mérete 1/18-ada egy hagyományos, belső égésű erőforrásnak.

Amennyiben valami nagy autógyár lecsapna az ötletükre, akkor 1000-10 000 darab gyártása esetén 5-6000 dollárba [kb.1,2 millió forintba] kerülne a rendszer egy darabja. De ha nő a darabszám, a kivitelezés is olcsóbb.

Ha az SSC igazat állít, akkor vélhetően nem kell olyan hosszú időnek eltelnie, hogy a villanyautók tucatszám szaladgáljanak az utakon. Kíváncsian várjuk a bemutatót, amely minden bizonnyal a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerül, kiindulva a cég céljaiból:

Az SSC következő mérföldköve, hogy az év második felében bemutatkozó gép a világ leggyorsabb elektromos autója legyen – írja közleményében a cég. A szuper villanyautóba várhatóan két 500 lóerős villanymotor kerül.