Az Alkotmánybíróság [Ab] kedden megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. Az Ab egyhangú döntését azzal indokolta, hogy “a jogalkotó a hatálybalépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő változást”, és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

A testület tavaly novemberben kezdett foglalkozni a kérdéssel, miután több utólagos normakontroll-indítvány, 870 bírói kezdeményezés, valamint csaknem kétszáz alkotmányjogi panasz érkezett hozzá a rendelkezéssel kapcsolatban.

2008. június 9-én fogadta el az Országgyűlés azokat a törvénymódosításokat, amelyek alapján június 19-étől az egy évnél régebbi, ki nem fizetett parkolási díjak ügyeit a bíróságok nem tárgyalhatták, a folyamatban lévő pereket pedig meg kellett szüntetniük.

Az Ab arra is kitért, hogy ezután a jogalkalmazó bírák feladata, hogy az előttük folyamatban lévő perekben, illetve az alkotmányellenes jogszabályon alapuló, jogerős megszüntető végzésekkel lezárt eljárásokban a megsemmisítés jogkövetkezményeit levonják.

Forrás: MTI