A félrevezető közúti jelzések és indokolatlan közlekedési táblák hosszabb távon rontják a közlekedésbiztonságot. Kondorosi Ferenc kormánybiztos és László Sándor, a Magyar Közút Kht. vezérigazgatójának közös állásfoglalása szerint ezért indokolt felülvizsgálni a táblákat.

Egyetértettek abban is: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ?a közlekedésben részt vevő autósok és fuvarozók is kifejthessék álláspontjukat egy-egy táblával kapcsolatban?. Várják tehát észrevételeiket a www.kozut.hu internetes oldalon, az ugyfelszolgalat@kozut.hu címen, valamint a 06-40-188-866-os, helyi tarifával hívható, általános úthiba-bejelentő vonalon.

A Magyar Közút Kht. hatáskörébe tartozó bejelentéseket a kht. megvizsgálja, a többit pedig továbbítja az illetékes hatósághoz, az autópálya-kezelőhöz, a MÁV-hoz vagy az önkormányzatokhoz.

A kormánybiztos és a vezérigazgató abban is egyetértett, hogy a forgalmi rend és ezzel együtt a táblázás meghatározása szakmai feladat, a döntési kompetenciáknak éppen ezért szakmai kézben kell maradniuk. A közúti közlekedés rendjét meghatározó táblák kihelyezése mindenütt az adott útszakasz üzemeltetőjének a feladata.

Forrás: MTI