A Ford bejelentette, hogy a Sync kommunikációs és szórakoztató rendszere – amelyet a Microsofttal közösen fejlesztett ki – 2010-től kezdve az európai modelljeibe is bekerül. A vállalat mérnökei az európai piaci és vásárlói igényekhez alakítják a technológiát.

A Ford Sync egy integrált fedélzeti kommunikációs és szórakoztató rendszer, alapja a Microsoft Auto szoftverplatform. A rendszerben beszédfelismerő szoftver működik. amely a Bluetooth-technológiával párosítva számos csatlakozási lehetőséget és rugalmas alkalmazást kínál a vásárlóknak a különböző digitális médialejátszók és mobiltelefonok használata, illetve USB-memóriaeszközökön tárolt zene lejátszása, valamint a jármű egyéb funkcióinak működtetése során.

“Olyan nyitott rendszer a miénk, amely különböző hardvereket és szoftvertermékeket, illetve alkalmazásokat támogat” – mondta Derrick Kuzak, a Ford-csoport globális termékfejlesztési alelnöke. “Célunk, hogy olyan gyorsan, olyan mennyiségben és olyan kedvező áron kínálhassuk ezeket a technológiákat és alkalmazásokat vevőinknek, amire más autógyártó nem képes.”


Mire Európába kerül a Sync, már kormányról is vezérelhető lesz, illetve az angol mellett hét nyugat-európai és két kelet-európai nyelven működő beszédvezérléssel is felszerelik.

Először 2007-ben, az Észak-Amerikában árult Ford járművekben vezették be a Sync-rendszert, 2009 őszére pedig meghaladja majd az egymilliót azon autók száma, amelyekben szerepel a megoldás. 2010-től viszont ugrásszerű bővülés várható, miután globálisan elterjed.