Két hete tesztjelleggel működteti a rendőrség a decemberben felszerelt fix traffipaxokat az M0-son. Ha élesben működnének több ezreknek okozhatnának fejfájást.

Naponta több ezren lépik túl ugyanis az előírt 80 km/órás sebességhatárt. Csak az elmúlt két hét legforgalmasabb 15 órájában 12 ezer gyorshajtót fotóztak le.

Összesen öt sebességmérő dobozt szereltek fel a körgyűrű M1-es és az M5-ös autópályát összekötő, 26 kilométeres szakaszára, de ezek közül egyszerre csak kettőben van sebességmérő. Azt csak a rendőrség tudja, éppen melyik nem fotóz, mivel a dobozokban cserélgetik a mérőberendezéseket.

Az új eszközök nemcsak szemből, hanem hátulról is mérnek, így a motorosok – akik járművén csak hátul van rendszámtábla – sem bújhatnak ki a felelősség alól. A mintegy 50 millió forintért vásárolt rendszer nemcsak nappal, de este is képes azonosításra alkalmas képet készíteni.

Várhatóan a jövő héttől élesítik a traffipaxokat, így az objektív felelősség elvének alkalmazásával könnyedén komoly összegbe kerül majd a gyorshajtás.