Sorra jelentik be a német autógyárak, hogy csökkentik a termelést, miután a válság miatt jelentősen esett az autók iránti kereslet. A szokásosnál is hosszabb téli szünet, rövidebb műszakok várhatók a legtöbb üzemben.

A BMW-nél például már karácsony van. A müncheni üzemben öt hétig áll a munka, az ünnepi szünetet hosszabbították meg. A Mercedes összes gyárában is csökkentik a munkaidőt. A cég wörthi teherautógyárában a korábban tervezettnél egy héttel hosszabb lesz a karácsonyi szünet és január 18-ig tart, húsvétkor a szokásostól eltérően egy helyett kéthetes pihenőt kapnak a dolgozók.

A Porsche nem hosszabbítja meg fejlesztési részlegén azoknak az ideiglenes alkalmazottaknak a szerződését, akiknek a szerződése az év végén lejár. Az állandó munkavállalók körében viszont nem tervez leépítést a spotkocsigyártó.

Ha a vállalat vezetésnek sikerül dűlőre jutnia az üzemi tanáccsal, az Opel eisenachi üzemében az eddigi 38 helyett hamarosan csak 33 órát kell dolgozni hetente. A cég vezetése azt is szeretné, ha ezt négy nap alatt dolgoznák le a munkások. Mindez persze a fizetések csökkenésével jár. Az Opel tíz gyárából nyolcban meghosszabbított karácsonyi szünetet rendelt el.

Forrás: MTI