2009 év elejétől kitiltják Budapestről az átmenő kamionforgalmat, a nehézgépjárművek csak az M0-t használhatják ingyen.

A gazdasági és a civilszervezetekkel, valamint a kerületekkel történt egyeztetések után megszületett az előterjesztés a budapesti teherforgalmi stratégiáról és a városba behajtó teherautók számának korlátozásáról, ami jövő héten kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

A javaslat szerint az egész Budapestre kiterjedő tehergépjármű-korlátozás alól kivételt jelent az M3-as autópálya bevezető szakasza-Hungária körút-Róbert Károly körút-Árpád híd-Vörösvári út-Bécsi út és a Batthyány utca-Rákóczi utca-Szentendrei út-Vörösvári út-Bécsi út útvonal, amelyet az M0-s gyűrű Óbudát elkerülő szakaszának megépüléséig korlátozás nélkül használhatnak a teherautók.

A koncentrikus övezeti rendszerben a 12 tonnánál nehezebb gépjárműveket a város egész területéről kitiltják. A belső városrészekbe pedig a 7,5 tonna, illetve a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű teherautók sem hajthatnak be. A költözésre, az építőanyag és tüzelőanyag szállítására reggel 5 és 7 óra között, illetve este 18 és 22 óra között lesz lehetőség. Lesznek persze kivételek is.

Forrás: MTI