Az olaj és az olajtermékek ára óriásit zuhant a múlt héten, aminek hatására komoly árcsökkenés várható Magyarországon is. Kilenc forinttal csökken a benzin és 12 forinttal csökken a dízel ára a hazai töltőállomásokon szerdától – tudta meg a Holtankoljak.hu portál piaci forrásból. Így várhatóan a benzin országos átlagos ára 232 forint, a gázolajé 256 forint lesz szerdától. Immár 12. hete csökkennek az árak.  

Ez azt jelenti, hogy legutóbb 2000 májusában került ennyibe a benzin a hazai töltőállomásokon. Miután a gázolaj ára jóval magasabb, annál csak 2005 nyaráig kell visszamennünk, hogy hasonló árakat találjunk, mint amilyeneket holnaputántól tapasztalunk a kutakon.  

Hazai elemzők csak 5-6 forintos ármérséklést vártak a piaci történések alapján. A nagyobb csökkenés oka lehet, hogy a Mol az elmúlt hetekben – például a forint árfolyam-ingadozásától tartva – a szükségesnél óvatosabb árcsökkentési politikát alkalmazott, és most hozza be a különbözetet. De lehetséges, hogy talán elindult valamiféle árverseny a térségi olajtársaságok között a nagykereskedelmi piac meghódításáért.

Forrás: Holtankoljak.hu