Holnap indul a jövő évre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány. Egyelőre még kérdéses, hogy a jövőben is lesz-e. Egyes biztosítók szeretnék megszüntetni, mások viszont megtartanák. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a kampány semmiképp nem tűnik el.

Tájékoztatásuk szerint a szakma többségének megegyezése nyomán esély van rá, hogy a biztosítási évforduló ne mindenkinek az év végére essen, hanem a gépjárművek beszerzésének dátumához igazodjon. Viszont nem szűnne meg azonnal az év végi kötelező kampány sem, és az ezzel járó piaci aktivitás, amellett, hogy továbbra is évi egy alkalommal hirdetnék meg a díjakat.

“Ha jövőre be is vezetik az új rendszert, annak hatása természetesen csak fokozatosan, hosszú idő alatt érvényesülhet” – magyarázza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. “Azoknak, akik év közben kötnek majd kötelező biztosítást – például új autót vásárolnak -, egy év múlva kell újra elgondolkodniuk a váltáson. Viszont a többiek továbbra is január elsejétől váltanak majd.”

Csehországban, ahol több mint hét év telt el az új rendszer bevezetése óta, az autósoknak még mindig közel a fele rendelkezik a szokásos, január elsejei évfordulóval. Ha így alakul, mi is hosszan élvezhetjük, ahogy a biztosítók valódi versenyt folytatnak a pénzünkért.