Határidők és menetrend

November 30-ig kell beérkeznie az előző biztosítás felmondásának a biztosítóhoz!

Jogszabályok rögzítik a határidőket és a teendőket a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatban. November 1-ig két napilapban jelennek meg a díjak, előtte csak a netes tarifálócégeknek adják ki őket az érintettek, szigorú titoktartás mellett. Váltáskor a 2008-as szerződést november 30-ig kell felmondani, helyesebben addig kell beérkeznie az írásos felmondásnak a társasághoz személyesen, levélben vagy faxon eljuttatva. A jövő évi kötelező megkötésére a díjak meghirdetésétől kezdődően december 31-ig van idő. Január elsejétől csak élő szerződéssel rendelkező járművek vehetnek részt a forgalomban, amit év elején a rendőrök kiemelten ellenőriznek.

Ha nem váltunk

Messze a legtöbben maradnak a 2008-as biztosítójuknál, nekik nincs különösebb feladatuk. A biztosítók a díjtájékoztatóval együtt szokták levélben kiküldeni a befizetendő csekket a jövő évi időszakra. Aki lehívással állja a díjat, értesítse a számlavezetőt az esetleges tarifamódosításról!

Szerződés új helyen – Hol és miként?

Kötelező felelősségbiztosítást köthetünk többek között a biztosítók ügyfélszolgálati hálózatában, egyes bankfiókokban, hitelirodákban, legkényelmesebben biztosítási alkuszcéget megbízva vagy az internetes biztosítási brókereket bevonva. A Posta a saját kötelezőjét kínálja, de beugorhatunk egy közeli autószalonba is, ahol jellemzően több társasággal is szerződésben állnak.

Ha eljuttattuk az írásbeli felmondó nyilatkozatot, az új biztosítónak meg kell adni a biztosítási kötvényszámot és a régi biztosító nevét. A kártörténeti igazolást (bonusigazolást) elvileg beszerzik egymástól a biztosítók, de ebben az ügyben nem mindig szaggatják az istrángot, biztosabb, ha az ügyfél saját maga kikéri és eljuttatja.

Átláthatatlan kedvezmények
Kötelező: váltsunk vagy maradjunk? 2
14 biztosító verseng a befizetéseinkért


Több tucatnyi, egymással összevonható kedvezménnyel teszik vonzóbbá ajánlatukat a kötelezőben utazó összesen 14 biztosító és biztosítóegyesület. A néhánytól több tíz százalékig terjedő engedmények egy része a régi ügyfeleknek nyújtott hűségdíj. Alacsonyabb tarifát hozhat az interneten megkötött szerződés, a biztosítóhoz kötődő pénzintézetnél meglévő folyószámla, magánnyugdíjpénztári tagság és a házon belüli cascobiztosítás. Szolgáltatótól függően díjcsökkenést jelenthet a márkakereskedésben történő autóvásárlás, az őstermelői igazolvány, a közszolgálati jogviszony, az autó csekély környezetszennyezése, a gyermekek száma a nyugdíjas státusz és még sok más tényező.

Vannak buktatók

Nem zárható ki, hogy a biztosító megcsúszik a november 1. utáni kötelező tájékoztatással, ezért kevesebb idő marad vagy nincs is lehetőség a határidőn belül jobb ajánlatot keresni. Az egy hónapos kampány utolsó időszaka túlterheli a biztosítókat. Megeshet, hogy valahol kihúzzák a faxot, mert nem bírják kapacitással az utolsó két napon beözönlő felmondások adminisztrálását. Az írásbeli felmondást érdemes Katalin napig, tehát november 25-ig postára adni, faxon elküldeni vagy egy alkuszcéget megbízni az ügyintézéssel, akik egyesével vetetik át a felmondóleveleket. Váltani csak a biztosítóhoz időben beérkezett felmondással lehet, egy faxjelentés a határidőn belüli elküldésről nem elég!

Átkötés esetén törölni kell a banki átutalási megbízást, mert a nem értesített pénzintézet továbbra is utalja a díjat, amit macerás visszakapni. Ha – törvénytelen módon – nem választunk új biztosítót, a 2008. december 31-én megszűnő kötelező felelősségbiztosítás természetesen nem fedezi a 2009. január 1-től okozott károkat, csak az előző év utolsó napjáig él. Korábbi biztosítónk ugyan januárban is teljesíthet, de csak a december 31-ig okozott károkért.

Nem elég a legolcsóbb?

Érdemes a stabil hátterű, jórészt hosszabb ideje a piacon lévő társaságokat előnyben részesíteni!

Az internetes díjszámítás megteremtette az ajánlatok gyors és kényelmes összehasonlíthatóságát, helyesebben az árakét. Az online kalkulátorok a legalacsonyabb díjat hozzák felül, a legmagasabbat alul, idomulva a legolcsóbb mindet visz elvhez.

Sokan gondolják úgy, hogy az állami felügyeletet ellátó PSZÁF szűrje ki a komolytalan indulókat, az engedélyükkel működők közül a legrosszabbul szolgáltató is jó, ha olcsó, mert a kötelező úgysem neki, hanem az ütközésben vétlen másik autósnak fizet. Nem így van.

Kötelező: váltsunk vagy maradjunk? 3
Drága lehet a legolcsóbb ajánlat!


Egy rossz hírű, a kárkifizetésekkel csúszó, alig elérhető, a javítóműhelyekben ellenszenvvel fogadott biztosító esetén a lezúzott kocsi tulajdonosa minimum rendőrt hív helyszínelni akkor is, ha egyértelmű a felelősség. A mások rovására spóroló autóstárs a balesetért szabálysértési bírságot kap, elmegy az ideje a helyszíneléssel, és összeakadhat olyasvalakivel, aki vadnyugati módszerekkel “saját hatáskörben” kényszeríti ki az okozott kár megfizetését. A baleseti bejelentőn mindenkinek ott van a címe.

Az általunk okozott kárért 1,5 milliárdos értékhatárig helytálló felelősségbiztosító kiválasztása valóban felelősséggel jár. Érdemes a stabil hátterű, jórészt hosszabb ideje a piacon lévő társaságokat előnyben részesíteni, ha a díjkülönbség negyedévenként pár liter benzin ára.