Szigorítják a gépjármű-biztosítást 2 Megszüntetné a biztosítóegyesületek felelősségbiztosítási – különösen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) – üzletágait a pénzügyminiszter által beterjesztett törvényjavaslat. A Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) tiltakozik.

Veres János még a múlt héten terjesztette a parlament elé a javaslatot, amely módosítja a biztosítási törvényt. A biztosítóegyesület e szerint felelősségbiztosítást csak akkor végezhet, ha az a tagsága által végzett rendszeres tevékenységhez közvetlenül kapcsolódik, és a felelősségbiztosítás megléte a szakmai tevékenység végzésének feltétele.

Vagyis például fuvarozócégek hozhatnak létre olyan egyesületet, amely a saját autóikat biztosítja, de “kívülről” nem vehetnek fel tagokat, így magánszemélyek autóit sem biztosíthatják. A javaslat a már működő biztosítóegyesületeknek 2011 utolsó napjáig engedi meg, hogy változatlanul kössenek felelősségbiztosításokat.

A KÖBE, a legnagyobb magyar egyesület, tiltakozik tevékenységének tervezett korlátozása ellen, és 100 millió forintot ajánl fel arra, hogy a nem életbiztosítók hozzanak létre egy közös, önkéntes garanciaalapot arra az esetre, ha az ügyfeleket kártalanítani kellene. Szerintük a MÁV ÁBE csődje miatt változtat a kormány, de úgy vélik, garancia nincs arra, hogy a részvénytársasági formában működő biztosítók kisebb eséllyel jutnának csődbe.

Az első félévben a 70 milliárd forintos kgfb-díjbevételből a KÖBE 3,6 milliárd forinttal részesedett. Az egyesület vezetői közölték, egyébként van elég tőkéjük a részvénytársasággá alakuláshoz.

Forrás: MTI