Ejj, ez sokba kerül

Ejj, ez sokba kerül

Egy a ?Partnerség a Közlekedésbiztonságért? Magyarországi Egyesület által szeptemberben végzett, nem reprezentatív felmérés a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgálta. A személyes megkérdezésen alapuló kutatás szerint a gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is. Némi pozitívum, hogy a válaszadók 88 százaléka saját bevallása szerint mindig körülnéz, mielőtt a zebrán átkelne.

A sok szabálytalanság ellenére a megkérdezettek 99 százalékát gyalogosként még sohasem büntették meg, ami a jövőben változhat, hiszen a rendőrség fokozottabban figyel a gyalogos szabálysértőkre. Az elmúlt két hétben több százezer forint bírságot szabtak ki.

A gyalogosok 65 százaléka tudja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mindig elsőbbsége van az autósokkal szemben, míg 20 százalékuk úgy gondolja, hogy csak a jelzőlámpával ellátott zebrán van így. Csak a megkérdezettek 19 százaléka tudta biztosan, hogy útkereszteződésben elsőbbséget élvez a kanyarodó autóssal szemben.

A gyalogosok 46 százaléka szerint a balesetek megelőzésére megoldást nyújthatna az a tervezett KRESZ-módosítás, miszerint az autósoknak már akkor meg kellene állniuk, ha gyalogos tartózkodik az átkelőhely közvetlen közelében. A többség viszont más megoldást javasolna: szigorúbb büntetéseket (pénzbüntetés, jogosítvány elvétele), további figyelmeztető jelzések (jelzőlámpa, táblák, felfestések) és kamerák, traffipaxok elhelyezését a zebráknál.

A válaszadók 40 százaléka állította, hogy nem érzi magát biztonságban a zebrán, s ezt nem csak az idősebb korosztály tagjai mondták.

Forrás: MTI