Idén nem lesz olcsóbb kötelező 2 Az idei évfordulóval akár nyolcszázezer autós is köthet új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést – prognosztizálja a CLB Független Biztosítási Alkusz. A váltók között lesz a megszűnt MÁV ÁBE 160 ezer ügyfele is, akiknek év közben biztosítót kellett váltaniuk, így nem kaphatták meg a kampányban elérhető kedvezményeket. A novemberi váltással viszont akár 15-20 ezer forintot spórolhatnak, vagyis ezt a lehetőséget nagy eséllyel ki is fogják használni.

Bár várhatóan tizenöt biztosító száll ringbe az autósok bizalmáért, az alkusz előrejelzése szerint a díjak évek óta tartó folyamatos és erőteljes csökkenése az idei kampányban már nem folytatódik. Stagnáló, illetve kismértékben emelkedő novemberi díjakra lehet számítani a MÁV biztosító megszűnése nyomán.

Szintén a növekedés irányába hat a pénzügyi válsághoz kapcsolódó bizonytalanság: a díjakkal a biztosítóknak több mint egy évvel előre kell kalkulálniuk. A kedvezmények száma biztosan csökkenni, míg mértékük esetleg nőni fog. A Genertel által alkalmazott megelőlegezett (de kárkifizetésnél azonnal elveszthető) kármentességi kedvezmény más társaságoknál is megjelenhet, ugyanúgy, mint ahogy a gyermekek utáni kedvezmény is elterjedhet.