A Jalopnik honlap képeket közölt, melyeken feltételezhetőleg a Toyota Prius új generációja látható. Miután már több ilyen kép is feltűnt korábban, egyáltalán nem volt biztos, hogy igaziak. Csakhogy pár órával később az újság arról számolt be, hogy a Toyota PR-osztálya megerősítette, hogy a képek valódiak.

Ugyan nem túl jó minőségűek, azért az megállapítható, hogy a hibrid jármű formája alig változott. Ez érthető is, hiszen amikor a mostani Prius elkészült, vélhetően rengeteg időt töltöttek az aerodinamikailag kiváló forma elkészítésével, s mivel ez megvolt, csak tovább fejlesztették. Azt, hogy ebben van ráció, mi sem bizonyítja jobban, hogy a szintén hamarosan érkező, a legfőbb konkurensnek számító Honda Insight is nagyon hasonló sziluettel bír.

A forma alig változik a jelenlegihez képest

A forma alig változik a jelenlegihez képest

A forma alig változik a jelenlegihez képest


Bár a kasztni hasonló, részleteiben egész más, sokkal modernebb az új Prius. Ugyanígy a technológia lényegében marad, de fejlődik. Állítólag az 1,5-ös helyett erősebb, de takarékosabb 1,6-os benzinmotor kerül a kocsiba, miközben a villanymotor teljesítménye is nő. Erre azért is szükség lesz, mert az autó nagyobb lesz elődjénél, szélessége és hossza is nő. Ennek ellenére 4,9-5,2 literes átlagfogyasztás várható.

Nem változik viszont az akkumulátorok milyensége. Bár a legtöbb autógyártó a laptopokban használt lítiumion akksikat szeretné bevetni nagyobb teljesítményük és hosszabb élettartamuk miatt, a kigyulladási, robbanási hajlamuk miatt egyelőre ez nem igen megy. Ezért marad a Toyota is a nikkel-metál-hidridnél. Ám ezekkel is hosszabb lesz a tisztán villanyhajtással megtehető távolság.

Hídszerű középkonzollal

Hídszerű középkonzollal

Hídszerű középkonzollal


A Toyota 2010-re ígéri az új típust, amikorra a Prius konnektorról is tölthető lesz, amit már jó ideje tesztelnek.

Az új Toyota Priust jövő januárban a Detroiti Autószalonon leplezik le. Nem véletlen a helyszín, hiszen az Egyesült Államokban a jelenlegi változatra is komoly igény jelentkezett. Ezt pedig nemcsak a benzinárak emelkedése növeli majd, de az árharc is. A Honda ugyanis a Priusnál olcsóbbnak ígéri az Insightot, csakhogy a Toyotától is olcsósításról hallani.