Válságban az autóeladás is 2 Az autógyártás mellett az autóeladásban is érezhetők a válság hatásai. Magyarországon a személyautó-eladást a kedvező hitelfeltételek a korábbi években felpörgették, idén azonban a válság miatt a tavalyinál is kevesebb autó fogy.  

A Gépjárműimportőrök Országos Szövetsége a nyáron még abban bízott, hogy az ősszel sok autót eladnak majd, de csalódniuk kellett. “Októberben – ha nem lett volna válság – egyértelműen tovább növekszik az eladás. Így a válsággal együtt azt várjuk, hogy tíz százalékkal kevesebb, a jelenleginél egy picivel nagyobb lesz a visszaesés” – mondta az RTL Klubnak Gablini Gábor, a Gépjárműimportőrök Országos Szövetségéne főtitkára.

2008 első kilenc hónapjában 118 ezer új személyautót helyeztek forgalomba idehaza, ami 8,2 százalékos mínuszt jelent, miközben a féléves eladási statisztikákban még csak 3,1 százalékos visszaesést lehetett látni. Hasonlóan csökkent a kishasznonjárművek értékesítése is, míg 2008 első felében 7,4 százalékos pluszban volt a piac, az eladások csökkenése miatt ebből szeptember végére 2,1 százalék maradt, vagyis a magánszemélyek mellett a cégek is visszafogják kiadásaikat.

Tavaly 180 ezer darab új autó talált gazdára, ami 5,8 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban, idén pedig még tovább szűkül a piac. 2008-ban várhatóan 160-170 ezer személyautó fogy majd.