Több száz traffipax kerül az utakra 2 A rendőrség a közeljövőben 500 mobil és 160 fix telepítésű sebességmérőt vesz. Olyan traffipaxrendszert építenek ki, “ami érdemben megváltoztatja a vezetési attitűdöt”, és “értelmetlenné teszi a gyorshajtást” azzal, hogy “érdemben és sok helyen” mérik majd a sebességet – mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára egy közlekedésbiztonsági konferencia sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy ne legyenek értelmetlen sebességkorlátozó táblák kirakva, és ne legyenek olyan járművek az utakon, amelyek nem képesek a legalacsonyabb sebességgel közlekedni.

Juhász Gábor emlékeztetett rá: ebben az évben szigorodott a járművezetők előéleti pontrendszere, eddig hatezernél is több jogosítványt vettek el a helyszínen a rendőrök az ittas vezetésre vonatkozó szabályok szigorítása miatt, megemelték a helyszíni bírságok összegét, és életbe lépett az objektív felelősség elve.

Ennek köszönhetően érdemben változtak meg a közlekedésbiztonsági adatok: 24 százalékkal csökkent a halálos, 12,14 százalékkal a súlyos, 3,2 százalékkal a könnyű sérüléssel járó balesetek száma; az ittasan okozott balesetek száma pedig 25,7 százalékkal csökkent – mondta.

Hozzátette: az objektív felelősség elve miatt 161 540 fővel szemben jártak el a rendőrök, és 6 milliárd 410 millió forint bírságot szabtak ki jogerősen. Ebből 2,8 milliárdot be is fizettek, vagyis “magas a fizetési hajlandóság”.

Forrás: MTI