Lecsapott a rendőrség a gyalogosokra 1

Jel

A gyalogos-átkelőhelyek közelében, illetve a kerékpárosok részvételével bekövetkezett sok közúti közlekedési baleset miatt az Országos Rendőr-főkapitányság a 2008. október 1. és november 30. közötti időszakra fokozott közúti ellenőrzést rendelt el.

Az akció a gyalogosok közlekedésének vizsgálatán túl kiterjed a kerékpárok kötelező tartozékainak (kormányberendezés, fékszerkezet, csengő, világítás, küllőprizma), a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartásának ellenőrzésére, valamint a kerékpárral ittas állapotban vagy szürkületben és éjszaka világítás nélkül való közlekedés kiszűrésére és szankcionálására.

Az október 1-5. közötti időszakban 4338 gyalogost és 5729 kerékpárost ellenőrzött a rendőrség. Közülük 171 gyalogossal és 513 kerékpárossal szemben kellett helyszíni bírságot kiszabni. Gyalogosokkal szemben 121, kerékpárosok esetében pedig 252 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást. 21 személyt sikerült elfogni, 27 főt utólagos ittasságvizsgálatra köteleztek.
 
Sajnos ennek ellenére a fenti időszakban 3 gyalogos (1 részes, 2 okozó) és 2 kerékpáros (okozó) vesztette életét a közutakon. Az akciót a rendőrség november végéig folytatja.