Szigorítanák a jogosítványszerzésnél vagy hosszabbításnál végzett látásvizsgálatot – derül ki a látszerészszakma és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös, még alakuló tervezetéből.

A Magyar Nemzet cikke szerint kezdeményezik azt is, hogy a jövőben a balesetek után kötelezően végezzenek látásvizsgálatot, ahogy az alkoholos befolyásoltságot is ellenőrzik. Emellett szükségesnek tartják, hogy minden esetben tüntessék fel a jogosítványban, ha valaki csak szemüvegben vezethet – írja a lap. A szakemberek szerint ugyanis sok balesetet el lehetne így kerülni, hiszen sokan rossz szemmel vezetnek.

Veszélyben sokak jogosítványa? 2


Az utóbbi időben felmérések kimutatták, hogy minden ötödik embernek olyan látási zavara van, amely akadályozza a vezetésben, pedig a vezetők kritikus döntéseinek 90 százaléka a látáson alapul. Szemészeti segítséggel viszont majdnem minden jogosítvánnyal rendelkező megfelel a biztonságos vezetés kritériumainak.

Idehaza másfél millióan még sosem ellenőriztették a látásukat, pedig a felnőtteknek évente, a gyerekeknek pedig félévente kellene vizsgálatra menniük. Magyarországon több mint hatezren veszítik el látásukat minden évben.

A Magyar Látszerész Szövetség az Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával minden évben meghirdeti a látás hónapját, amely idén októberben van. Ennek megfelelően az országos akcióban részt vevő 300 vizsgálati ponton ingyenes látásvizsgálatban és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők, részletek itt.

Forrás: Független Hírügynökség/Magyar Nemzet