Az átlagosnál környezetkímélőbb szabadidő-autót készít a BMW. A Párizsban bemutatott X1 koncepcióautó sorozatgyártású változata ugyanis szimpla hajtással is piacra kerül. A brit Autocar belső értesülései szerint a BMW eleinte ódzkodott egy ilyen modell piacra dobásától, de a súlycsökkentés és a hajtáslánc kisebb vesztesége miatt előálló jobb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás vélhetően meggyőzi majd a vevőket is.

Az autó vezetési élménye még javulhat is, hiszen a BMW nem hazudtolja meg magát, és a hátsó tengely lesz hajtott. Ez az X1 elsősorban azoknak készül majd, akik csak aszfaltozott úton akarják használni az autójukat. Várhatóan egy évvel a 4×4-es változatok után 2010-ben jelenik meg a szimpla hajtású X1, csak a gyengébb motorizáltságú, kevésbé jól felszerelt változatokhoz lesz elérhető, míg a többiben az X5, X6 modellből ismert elektronikus vezérlésű összkerékhajtás szerepel.

Az egyszerűbb hajtású modellek egyedi nevet is kapnak, megjelenik az sDrive, ennek megfelelően például BMW X1 18isDrive néven érkezhet az 1,8-as benzinmotoros kivitel.