A Párizsi Autószalonon a FIAT bemutatta az “ecoDrive” rendszert, amely megmutatja az autóvezetőknek, hogy a vezetési stílusuk milyen hatással van a járművük fogyasztására és károsanyag-kibocsátására. Az “ecoDrivre” nem más, mint egy szoftver, amely kiértékeli a részleteket a jármű hatékonyságának és a pilóta vezetési stílusának függvényében, és azt egy számítógépen meg is mutatja.

Ezután a járművezetők hasznos ötleteket kapnak, miként fejlesszék a vezetési stílusukat, hogy csökkenthessék a járművük fogyasztását és CO2-kibocsátását akár 15 százalékkal, ezzel pedig 120 és 200 euró közötti összeget spórolhatnak meg egy évben.


Elsőként a FIAT 500 és a Grande Punto modellnél működik a megoldás, azoknál, amelyeket elláttak a Microsofttal közösen fejlesztett Blue&Me rendszerrel. Nem kell mást tenni, mint a www.fiat.com/ecodrive honlapról letölteni egy programot egy pendrive-ra, s azt csatlakoztatni az autóhoz, azután az ott gyűjtött adatokat otthon a számítógépre telepített szoftverrel analizálni. Emellett számos praktikus ötletet is megnézhetünk, amivel csökkenthető a járművek fogyasztása.

A fentieken túl jövőre további modelleknél lesz elérhető az “ecoDrive”.