Megszüntetné a kormány a számla nélküli kárrendezést a hazai autós biztosítási rendszerben. Erről Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa beszélt tegnap este az ATV-n. Mindez azt jelentené, hogy a biztosító már nem fizethetne ki megállapított összeget az autósnak, hanem csak a javításról kiállított számlát rendezhetné.

A tervezetnek két célja van. Egyfelől tovább fehérítené a gazdaságot, hiszen a tulajdonos csak olyan szervizben javíttathatná autóját, amely számlával igazolja a munkát, másfelől csökkenhet az utakon futó roncsok száma.

Szakember

Szakember

Szakember


A szakember szerint a 3,5 milliós hazai autóállomány 10-12 százaléka újjáélesztett, összetákolt roncs, ezek pedig potenciális veszélyforrások a többi emberre nézve. Remélhetőleg a számlával igazolt munkákat el is végzik a műhelyek, így a törött autók újra biztonságosan működhetnek. Azért, hogy a durván összetört autók ne támadhassanak fel főnixmadárként, változtatnának a gazdasági és a műszaki totálkár szabályain.  

A változtatásról szóló törvénytervezet pár hónap múlva kerülhet a parlament elé, előtte a biztosítók és autós szervezetek bevonásával egyeztetne a tervről a kormány.

További szigorítások is várhatók a szervizek tekintetében, ugyanis az állam az illegális karosszéria-, fényező- és szervizmunkák (olajcsere stb.) révén tízmilliárdos adó- és járulékbevételtől esik el, de nem ússzák meg a bontók sem, hiszen a forgalomból való kivonás szabályait is rendeznék.

A kormány emellett érdekeltté kívánja tenni az embereket a számlakérésben, ezért a Szerencsejáték Zrt.-vel közösen a számlát beküldők között hetente 10×1 millió forintot sorsolnak ki. Az állam szerint érdemes lesz tehát, akár egy gumijavításról, olajcseréről is számlát kérni.

Forrás: ATV