Teljes ellenőrzésre rendezkedne be a közutakon a Nemzeti Közlekedési Hatóság új kamerás rendszere – írja a Népszabadság. A közúti közlekedési elektronikus ellenőrzési rendszer (KKEER) teljes fegyverzetével 2010-ben állna szolgálatba, de egyes feladatokat már 2009-től ellátna.

Ekkortól ugyanis nem az Állami Autópálya Kezelő, hanem az NKH ellenőrizné az autópályás díjfizetést, a kamerák képeit pedig a valamennyi hazai gépjármű adatait tartalmazó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatbázisával is összevetik. Így nem úszhatná meg az a teherautós, aki most motorkerékpárdíjat fizet ki, hiszen jelenleg csak azt nézik van-e a rendszám után díjfizetés.


Ezzel a rendszerrel a külföldiek is megfoghatók lesznek, a határokon lévő kamerák azonosíthatják az autópályán már kiszúrt díjfizetés nélkül autózót, megállíthatják, és vissza is tarthatják, amíg nem rendezi az útdíjszámlát és a büntetést.

A kamerák ellenőrzik majd a járművek műszaki érvényességét is. Így a lejárt forgalmival közlekedők már az első kameránál megbukhatnak, de a lejárt zöldkártyával vagy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül autózók sem ússzák meg.

A kamionok hétvégi forgalomkorlátozásának betartatásában sem lesz pardon. Ha rendőr nem is, a kamerák biztosan látják majd a tiltott időszakban közlekedő teherautókat, mint ahogyan azt is hogy, az adott útszakaszon közlekedhet-e a jármű, így ellenőrizve majd a budapesti behajtási engedélyeket is.


Ezek az okos kamerák nemcsak a rendszámot figyelik majd, de a rendőrséggel és rendszerével együttműködve az autópályákon, főutakon, városi utakon is alkalmasak lesznek a sebességellenőrzésre.    

A tilosban járók a kiszabott büntetéseket postán kapják majd meg. Az objektív felelősség jegyében pedig minden kihágásért a gépkocsi tulajdonosa fizet. Kivétel lehet, ha megállítják, és már a helyszínen megbírságolják.

Egyelőre ez azonban csak terv mert a kormány még nem mondta ki a végső szót az NKH egyébként januártól törvényben előírt feladatainak ellátásához megálmodott fejlesztéséről.

Forrás: Népszabadság