Megkezdődött az Audi Q7 V12-es dízelmotorral szerelt változatának gyártása. A 6,0 literes motor nem akármit produkál, hiszen legnagyobb teljesítménye 500 lóerő, miközben a nyomatéka 1000 newtonméter. Ebből a sikerből hazánk is kiveszi a részét, miután a motor az Audi győri üzeméből származik.

A teljesítmény tekintetében nem meglepő, hogy a világ első, sorozatgyártású V12-es dízel személyautója – tömege és mérete ellenére – a sportkocsikkal is versenyre kel. Csupán 5,5 másodperc alatt gyorsul százra a hatalmas kocsi, a végsebességét pedig csak az elektronika szabályozza 250 km/órára. Ehhez képest normál vezetési körülmények között 11,3 literes átlagfogyasztással használható.


Persze ezt az erőt kezelni is kell, ebben a hatfokozatú Tiptonic automata váltó és az összkerékhajtás is segít. A quattro hajtás alapesetben a nyomaték 40 százalékát előre, a 60 százalékát hátra juttatja, de a tapadás és más tényezők figyelembevételével ez változhat. Az autót szénszál-erősítésű kerámia féktárcsák lassítják.

Kifejezetten sportos futóművel, átdolgozott karosszériával, illetve exkluzív felszereltséggel kerül a piacra az Audi Q7 V12 TDI. A világ legerősebb dízel szabadidő-autója várhatóan 2009 januárjában érkezik Magyarországra. Az árát egyelőre nem lehet tudni, de tízmillióból is kell majd pár.