Számos jogszabályváltozás volt ebben az évben, amelyek célja az volt, hogy javuljon a közlekedésbiztonsági helyzet Magyarországon. Idén szigorodott a járművezetők pontrendszere, nőtt a helyszínen kiszabható bírságok alsó és felső határa, a korábbinál több esetben lehet már a helyszínen elvenni a járművezetői engedélyt, és május óta lehetőség van az objektív felelősség elve alapján a közigazgatási bírság kiszabására is.

Sikerült a cél: 2008 januártól júliusig terjedő időszakában 7,4 százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma, halálos balesetből pedig 25,5 százalékkal kevesebb történt a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Míg 2007 első félévében 705, idén majdnem 200-zal kevesebb, 516 ember vesztette életét közlekedési balesetben.

A jogszabályi szigorításra azért volt szükség, mert 1990 és 2000 között csökkent a halálos balesetek száma, tíz év alatt csaknem 50 százalékkal, ám az ezredforduló környékén stagnált, illetve nőni kezdett. Most hét hónap alatt sikerült negyedével csökkenteni a halálos balesetek számát.

Egyelőre a rendőrség még visszafogott. A közlekedésbiztonság javítása érdekében hozott szabályokat akkor tekintik sikeresnek, ha ez az eredmény hosszú távon is fenntartható lesz.

Forrás: MTI