Céges autóként a Focus és az Astra vezet

Céges autóként a Focus és az Astra vezet

A jövőben a vállalkozások a céges autók esetében sem a magán, sem az üzleti célú használatnál nem számolhatnák el költségként az üzemanyagdíjat, a szervizköltséget és az amortizációt – számol be szocialista körökből származó értesülésekre hivatkozva a Magyar Hírlap.

“Ha ezt megcsinálják, abból óriási felzúdulás lesz a vállalkozók körében. A javaslat nem praktikus, hiszen több vállalkozás szabályosan, az üzletéhez használja a járműveit. Ráadásul mindez rontja a cégek versenyképességét” – mondta a lapnak Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete alelnöke.

A szakember szerint inkább egyszerűsíteni kellene a cégautók adóztatását: egy ilyen jármű után személyi jövedelemadót, társadalombiztosítási járulékot és munkaadói járulékot is kell fizetnie a munkaadónak. Ezt kellene egy adónembe sűríteni.

Vadász Iván szerint mindenképpen elgondolkodtató, hogy ha a vállalkozások nem számolhatják el a költségeiket, akkor mi lesz a minisztériumi és az önkormányzati járművekkel.

Forrás: Magyar Hírlap