2011 januárjától csak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel közlekedhetnek közúton a két- és háromkerekű segédmotoros kerékpárok. Az úgynevezett miniautók addig sem húzzák, nekik már 2009-től rendszámot kell váltaniuk.
 
Várhatóan a hatósági eljárás díja 15 és 20 ezer forint között lesz járművenként. A hatósági jelzés és az engedély kiadása előtt a mopedeknek is át kell esniük egy műszaki és közlekedésbiztonsági ellenőrzésen, amelyet a közlekedési hatóság végez el. A műszakilag alkalmatlan járművek nem kapnak engedélyt.

A fentiekről Kákosy Csaba, gazadási és közlekedési miniszter levélben tájékoztatta a kis motorokra vonatkozó tervekről érdeklődő Erdős Norbert fideszes országgyűlési képviselőt. A miniszter szerint a változást az indokolja, hogy egyre több segédmotoros kerékpár van az utakon, de jelenleg a lopásokkal kapcsolatos rendőrségi eljárások lefolytatása, valamint a segédmotorokra vonatkozó biztosítási szerződéskötések és kártérítések lebonyolítása is problémákat vet fel. A rendszám alkalmazásával lehetőség nyílik az elkövetett szabálysértések szankcionálására is. 

Nemcsak a rendszámosításra, de a tervek szerint új jogosítványra is fel kell készülniük a miniautók használóinak.

Forrás: MTI