Új sportkocsit készül gyártani a Toyota – jelentette be Katsuaki Watanabe, a vállalat vezetője. A japán gyártónak az MR2 és a Celica eltűnése óta nincs igazi sportmodellje. Mindez azonban hamarosan megváltozik.

A legendás Corolla AE86 hátsókerék-hajtással

A legendás Corolla AE86 hátsókerék-hajtással

A legendás Corolla AE86 hátsókerék-hajtással


Miután azonban a Toyota az utóbbi időben elsősorban az elsőkerék-hajtású járművek fejlesztésére fókuszált, a kocsit a Subaru bevonásával készíti majd el. A kis gyártó ugyanis négykerék-hajással és hosszában beépített motorokkal gyártja autóit, ami jó alapot ad az elképzelt sportmodellhez.

Ennek megfelelően a padlólemez, a motorok és a hajtás fejlesztését a Subaru végzi majd, míg a formáért, a látványért a Toyota felel. A sportkocsi hátsókerék-hajtású lesz, biztosítva, hogy valódi vezetési élményt nyújtson. A pletykák szerint lesz kupé és ferdehátú változata is.

A celica már jó ideje nem kapható

A celica már jó ideje nem kapható

A celica már jó ideje nem kapható


Két év múlva először Subaru-emblémával kerül majd forgalomba a járgány, majd 2011-ben kissé más jegyekkel a Toyota-kereskedésekben is feltűnik majd. Markus Schrick, a Toyota németországi vezetője azt is elárulta, kétféle változatban készül majd, lesz egy olcsóbb GT, és egy nagy teljesítményű GT-Four is. Utóbbiban szintén a pletykák szerint 300 lóerős turbómotor és négykerék-hajtás szerepel majd.

Watanabe azt is elárulta, hogy a Toyota 8,7 százalékos részesedését a Subarut birtokló Fuji Heavy Industryban 16 százalék fölé növelik, így biztosítva nagyobb beleszólást a döntésekbe. A két autógyár nemrég 100-150 mérnököt “cserélt ki”, hogy megismerjék egymás erősségeit, a Subaru négykerék-hajtását, illetve a Toyota hibrid rendszerét. Az új kocsit Japánban a Subaru új, a Gunma tartományban épülő üzemében gyártják majd.