Megtalálták az Estonia-3 elnevezésű, legendás, szovjet versenyautó egy példányát, illetve annak vázát. A jekatyerinburgi Auto-Retro klub csapata az egykori tallinni kísérleti autójavító gyár egyik nyugdíjas mérnökének a garázsában lelt rá.

Nem is nagyon hittek a szemüknek, mivel a kocsiból összesen 36 példány készült, s eddig úgy tudták, egyetlen darab maradt fenn belőle.

Az 1950-es évek végén készült versenyautó példányait különböző szovjet sportkluboknak adták, s azok számos díjat nyertek vele a Forma-3 versenyeken. A jármű különlegessége nem csak a karosszéria formájában, a kerékfelfüggesztési megoldásában rejlik, hanem abban is, hogy óránként 150 kilométeres sebességet tudott elérni.

Ehhez a nálunk is ismert Ural motorkerékpár 500 köbcentis, 35 lóerőres boxermotorját illetve a Volkswagentől származó sebességváltót használtak.

Az Ants Seiler által tervezett versenyautóból a garázsban jószerivel csak a váz volt, de szerencsére ugyancsak Észtországban még találtak hozzá sok fontos alkatrészt, a többit számtalan autórestaurátor segítségével, apránként szedték össze. A restaurálási munkálatok már megkezdődtek. Mintegy három hónap múlva kiállítják az öreg versenyautót az Auto-Retro klub múzeumában, de látható lesz majd veteránautó-versenyeken is.

További remek kelet-európai versenyautókról olvashat az Autosoviet oldalán.

Forrás: MTI