Új rendszert fejlesztett egy amerikai cég, amely vizsgálja a vezetési stílust. A GreenRoad Technologies által jegyzett megoldás, az elárult információk alapján, végtelenül egyszerűnek tűnik.

Egy gyorsulásmérő vizsgálja a jármű viselkedését gyorsításkor, lassításkor és kanyarodáskor, az értékeket pedig összeveti a betáplált még biztonságos adatokkal. A szoftver képes 120 vezetői viselkedést felismerni, majd megállapítja, hogy a sofőr agresszív vagy sem. Ha az akciót túl agresszívnak ítéli a kocsi, akkor egy vörös fény villan fel figyelmeztetésül.

Egy feketedoboz-szerű megoldással a kocsi képes feljegyezni az ilyen eseteket. Épp ezért elsősorban szülőknek és flottamenedzsereknek ajánlják a megoldást. Hiszen az ifjak, illetve a cégautót használók hajlamosak az átlagosnál nagyobb kockázatot vállalni a számukra “értéktelen” autóval. A GreenRoad szerint a bérautós vállalkozások és a hadsereg is hasznát veheti a megoldásnak.

A cég szerint a technológia 54 százalékkal csökkentheti a balesetek számát, illetve 83 százalékkal az ebből származó költségeket, de a jármű hagyományos fenntartási költségei is alacsonyabbak lehetnek.