Május elsejétől biztosan nem kezdik meg a munkát a magántraffipaxosok. A velük szemben támasztandó követelményeket felsoroló miniszteri rendelet ugyanis még Brüsszel jóváhagyására vár – számol be a Népszabadság.

A jogszabály megengedi a közútkezelőknek (például az önkormányzatoknak és az autópálya-üzemeltetőnek), hogy saját eszközökkel vagy közreműködők bevonásával mérjék az autók sebességét. Bírságolási joga azonban továbbra is csak a rendőrségnek lesz.

Azért kellett bevonni a sebességmérésbe a magánszférát, mert hazánkban arányaiban nagyon kevés traffipax működik, de a rendőrségnek nincs pénze jelentős bővítésre. A nemzetközi tapasztalatok szerint viszont minél több a sebességmérő, az autósok annál inkább betartják a szabályokat.

Hazánkban azok mérhetnek majd sebességet, akik megfelelnek a szigorú jogi, technikai követelményeknek. A műszaki követelményeket meghatározó rendelet tervezete viszont még Brüsszel jóváhagyására vár – ezért a sebességmérő vállalkozások május elsején biztos nem kezdhetik meg a munkát.

Azt azonban már tudni, olyan rendszert kell alkalmazniuk a lelendő sebességmérőknek, amely minden mérésről SMS-ben vagy GPRS-üzenet formájában értesíti a rendőrséget. A mérés helyét GPS-paraméterekkel kell meghatározni, s ezt a kódot a fényképen is fel kell tüntetni a készülék és kezelője azonosítójával együtt. Az értékelhető felvételekért a rendőrség fizet az önkormányzatoknak és a közútkezelőknek. A vállalkozókkal nekik kell elszámolniuk.

Jelenleg a rendőrség sem rendelkezik olyan traffipax berendezéssel, amilyet a kormányrendelet előír, ezért 2012-ig kaptak haladékot arra, hogy a nem jogszabálykonform készülékkel sebességet mérjenek.

Forrás: Népszabadság