Május 1-jétől kezdhetik meg működésüket szerte az országban a magánüzemeltetésű traffipaxok, az erről szóló rendelet értelmében – jelenti a HavariaPress, vagy mégsem, mondják mások.
 
Mindenestre a témában tegnap tartott konferencián számos dolgot elárultak. A sebességmérő eszközök üzemeltetéséről kizárólag megbízható magántársaságok köthetnek szerződést az érintett önkormányzatokkal, és csak az önkormányzati utakon mérhetik az autósok sebességét.

A magántraffipaxok felvételeit – az üzemeltető céggel kötött szerződés alapján – a rendőrség fogja majd megfizetni, nem fizetnek viszont olyan sorozatokért, amelyekben hiányos felvételek találhatók. Nem fizetnek akkor sem, ha külföldi vagy diplomata-rendszámú autót fotóznak le, ugyanis közigazgatási bírságot ezekre nem lehet kiszabni.

Megszűnik a rendőrség mérlegelési jogköre a gyorshajtókkal szemben, a május 1-jétől életbe lépő rendelet tételesen tartalmazza, hogy milyen sebességkorlátozás esetén mekkora bírságot kell kivetni adott mértékű sebességtúllépésre. Ide kattintva látható, mi mennyibe kerül.

A közigazgatási bírságot a jármű tulajdonosának, illetve üzemben tartójának kell fizetnie. Ez alól mentesülhet, ha bizonyító erejű okirattal tudja igazolni, hogy más vezette a járművet. Ekkor a bírságfizetési kötelezettség átszáll a vezetőre, ám ha az illető nem fizet, az összeget az üzemben tartón hajtják be, immár az APEH-en keresztül, adó formájában.

Forrás: HavariaPress