Ezentúl a nyersolaj piaci árváltozásához igazítja abroncsainak árváltozását nagybani vevői számára a Michelin, a világ vezető gumigyártója. A francia vállalt a változás kapcsán mindjárt kilátásba helyezett egy április 1-jei emelést, mivel a gyártó szerint a gumik költségének 60 százaléka az olajhoz és származékaihoz kapcsolható.

Az új tarifapolitikával szeretné a Michelin világossá tenni – elsősorban az autóipari vevők számára -, hogy mi és mennyi az, ami az alapanyag drágulásától függ. A gumigyártókat ugyanis nehéz helyzetbe hozza a nyersolaj idei markáns drágulása.

Ezentúl havonta végez ármegállapítást termékeire a cég. Ha a Brent olaj árváltozása eléri egy hónap elteltével az 5 dollárt, azt követi a Michelin is.

Korábban Magyarországon sokkal ritkábbak voltak az árváltozások a kutaknál, a Mol ritkábban korrigált, figyelembe véve az eltelt időszak emeléseit és árcsökkenéseit. Ám jó pár éve bevezették, hogy követik az olajtermékek világpiaci árát. Azóta szinte minden szerdán változnak az üzemanyagárak.

Forrás: MTI