Évente nagyjából ötmillió forintot költ a főváros a területén elhagyott roncsautók elszállítására és tárolására. A fővárosi tulajdonú utakon, parkokban, erdőkben veszteglő üzemképtelen gépjárművek elszállításával foglalkozó Fővárosi Közterület-felügyelet tavaly 235 autóroncsot vitetett el a városból ? tudta meg a Népszabadság.

Persze ennél jóval nagyobb az elhagyott autók száma (600-at regisztráltak), de sok tulajdonos maga tünteti el a kocsit, ha a szélvédőjére figyelmeztetést helyeznek el. Tavaly 383 járművet ítéltek elszállításra, de csak 235-öt találtak meg a felszólítás után.

Viszont csak akkor viszik el, ha valóban lejárt a kocsi műszakija. Nem kell aggódnia akinek átmenetileg üzemképtelenné válik az autója, mert mellékutakon engedély nélkül harminc napig, pénzért mért engedéllyel 90 napig tárolható üzemképtelen autó.

Az elvitel után tizenöt napon belül levélben értesítik a regisztrált tulajdonost az elszállításról és felhívják a figyelmét, hogy 30 napon belül visszakaphatja a kocsiját a szállítócégtől. A társaság 90 napig tárolja a járművet. Ha nem jelentkezik érte senki, akkor megsemmisíti, ha igen, a szállítási és a tárolási díj kifizetése után visszaadja; a szállítás kis híján 12 000 forintba kerül, a tárolásért naponta majdnem 800 forintot kérnek.

Forrás: Népszabadság