A 2007-es visszaesés után 2008-ban drámai zsugorodásra számítanak a szakértők a magyarországi újautó-piacon. A használtautó-kereskedők viszont élénkülésben reménykednek – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének elnöke. Fojt Attila úgy véli: a lakosság elszegényedése tereli a vevőket a használtautó-piacra.

Az egyesület elnöke szerint a kereskedők által kínált kocsik megbízhatóbbak lettek, sőt, garancia is van rájuk, ezért egyre kedveltebbek a használt autók Magyarországon. Idén tovább növelheti a forgalmat az is, hogy egy új autó megvételére egyre kevesebb embernek van lehetősége hazánkban.

Ám hasonlóan az újautó-piachoz, a használtaknál sem a készpénzes vevők vannak túlsúlyban. Átlagosan 2 millió forintba kerül egy használt autó, de vevőknek átlagban csak 600 ezer forintjuk van a vételkor, így jellemzően hitelből fizetnek ők is.

Leginkább a középkategóriás használt autókat keresik a vevők, de Fojt Attila szerint nagyobb autókat is vásárolnának, ha nem lenne olyan magas ezeknek a regisztrációs adója.

Forrás: InfoRádió