Már nem lepődtünk meg azon, hogy Detroitban bemutatkozott az Audi R8 dízelmotoros változat, hiszen már kiszivárgott a hír. Ahogy korábban hallani lehetett, a márka kínálatának csúcsát jelentő 6,0 literes V12-es motor került a sportkocsiba.

Nem meglepő az 500 lóerős teljesítmény, viszont az már igen, hogy kézi váltó került a tanulmányautóba. Elképzelni is nehéz, milyen terhelést kell kibírnia a kuplungnak, hiszen a motor 1000 newtonméteres nyomatéka már 1750-es fordulatszámnál jelentkezik.
 


Ha a pilóta igazán ügyes, használja a kezét és a lábát, akkor a négykerék-hajtású tanulmány 4,2 másodperc alatt eléri a 100-as tempót, ami 0,4 másodperccel jobb, mint a széria benzines R8-as hasonló értéke. A R8 V12 TDI végsebessége 300 km/óra. Hatalmas teljesítménye ellenére a környezettel sem áll hadilábon az autó, hiszen teljesíti a csak 2014-ben életbe lépő Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normát.

Méltóan az autó jellegéhez, a quattro hajtás nem szimmetrikus, alaphelyzetben a hátsó kerekekhez jut a motor nyomatékának 60 százaléka, a tapadás függvényében ez változhat. Az R8 TDI állítható futóművet kapott, de kiválasztott Dynamic/Sport/Race beállításkor a motorvezérlés is átáll. A lassításról kerámia féktárcsák gondoskodnak, amelyek nemcsak hatásosabbak és tartósabbak, de 20 kilogrammal könnyebbek is, mint acél társaik.


A tömeg pedig egy sportkocsinál kiemelkedő fontosságú, épp ezért készül alumíniumból az R8 karosszériájának nagy része, amely így csupán 210 kilogramm. A tanulmányautó különösen izgalmas külsőt kapott.

Ebben szerepe van az RS modelleknél megszokott hatalmas első hűtőnyílásoknak, a diffúzoros hátsó lökhárítónak, az egyedi felniknek, de igazán látványos az üvegtető, amelyben a versenyautókhoz hasonlóan hatalmas szívórészt alakítottak, amely közvetlenül a motorba pumpálja a levegőt. Az R8 TDI vonalait kissé megtöri, de jól áll neki a hátsó szárny is, amely nagy sebességnél fentebb emelkedik.

Videón az R8 TDI: