2009-ben mutatkozik majd be a Porsche legújabb modellje, a Panamera. A Porschétól szokatlan, négyajtós kocsi hibrid hajtást is kap – számolt be róla a gyártó.

Felépítésében a Toyota által alkalmazott megoldáshoz közelít a Porsche hibrid, azaz a benzines mellett egy elektromos motor és akkumulátor is szerepel az összeállításban. A villanymotor és a kiegészítő kuplung a hagyományos motor és a sebességváltó között helyezkedik el, az akkumulátorok pedig a csomagtartó alatt kapnak helyet.

Egyelőre nem tudni pontosan, milyen benzinmotor kerül a modellbe, a teszteken a Volkswagen 3,6 literes V6-osát alkalmazták. A gyár mérései szerint a modell kevesebb mint 9 litert fogyaszt majd, ami nem is rossz, figyelembe véve a Porschék étvágyát.

Kb 150 kilogramm a hibrid rendszer

Kb 150 kilogramm a hibrid rendszer

Kb 150 kilogramm a hibrid rendszer


A párhuzamos hibrid rendszer háromféleképpen működhet, az autó mehet tisztán elektromos vagy benzinmotorral, de a két egység együtt is dolgozhat.

Bár hajtásában újító, jellegében tipikus Porsche lesz a Panamera a gyártó állítása szerint. Dinamikus, agilis kocsi lesz, amelyben négyen utazhatnak tágas, kényelmes körülmények között.

Bár 2009-ben leleplezik a Panamerát, a hibrid változat csak később jelenik meg, a piaci igények nyomán dől el pontosan, mikor, ami alátámasztja a kivárásról szóló pletykákat. Nem a Panamera az egyetlen hibrid Porsche, hiszen a Volkswagennel közösen fejlesztett hajtás a Cayenne-be is bekerül.