Pénteken délen és nyugaton erősen, másutt változóan felhős lesz az ég, nyugaton hószállingózás is előfordulhat. Az ország középső és keleti részein erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható zúzmarával. Hasznájuk nappal is a gépjárművünk világítását, így jobban láthatóak leszünk. A zúzmara már hajnalban sokfelé munkát adott, így a sószórók újra megjelentek az utakon. Budapesten téliesek az útviszonyok, elsősorban a mellékutcák csúsznak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet sem okoz majd olvadást, 0,-6 Celisus-fok lehet pénteken. Ez pedig jelentősen rontja a hótól még nedves utakon a gumik tapadását. Figyeljünk oda, mert szárazabb útszakaszokon is találkozhatunk “vízátfolyásokkal”, amin könnyen megcsúszhatunk.

Változékony időre lehet számítani a hétvégén, miután várhatóan szombaton nedves légtömeg érkezik Magyarország fölé. Ködös hideg, de derűsebb enyhébb időszakok is lesznek. Szombat hajnalban akár -10 fok is lehet, vasárnapra viszont enyhül majd az idő.


Akik élveznék a telet, azoknak jó hír, hogy az Északi-Középhegységben várhatóan újabb jelentős – akár 15 centis – hóesés javítja a sípályák állapotát és teszi vastagabbá a hótakarót. Ott marad is a fagypont alatti hőmérséklet.

Máshol viszont eső lesz, miután az ország sok részén részein nulla fok feletti hőmérsékletre lehet számítani napközben. Egyes helyeken ónos eső nehezíti majd a közlekedést. Ha ilyennel találkozunk, csökkentsük drasztikusan a járművünk sebességet, hiszen jégen a téli guminak sincs túl sok tapadása. Budapesten hózápor és eső is előfordulhat a hétvégén.

Forrás: Met.hu/Metnet.hu