Sokfelé újabb csapadék követi az újév második napján is a szilveszteri kiadós havazást. Többfelé kell kisebb havazásra számítani ma, 2-7 centiméter friss hóréteg hullhat, ami továbbra is megmarad. Túlnyomóan borult, párás idő várható, helyenként zúzmarás ködre is számítani lehet.

Akik bíztak benne, hogy az idei telet is átvészelhetik téli gumi nélkül, azok jobban teszik, ha még most beszereznek az ilyen időre sokkal alkalmasabb abroncsokból. A munkagépek ilyenkor a főutak tisztántartásáig jutnak el, a mellékutakon letaposott havon, csúszós körülmények között lehet közlekedni, mindaddig, amíg el nem áll a havazás.

Az utak mindhol járhatóak, köszönhetően annak is, hogy sehol sem volt hófúvás. Akik hosszabb útra indulnak, inkább már negyed tanknál vegyenek üzemanyagot. Ha elekadnak, a járó motorral tudnak fűteni, vigyenek magukkal innivalót és takarót is. Indulás elött ellenőrizzük a jármű világító berendezéseit és az ablaktörlőket is.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 80 munkagéppel és 250 munkással tisztította az utakat Budapesten, ahol éjfélig esett a hó. A fő- és tömegközlekedési utak járhatóak, de tisztították a hidakat, felüljárókat, járdákat, lépcsőket, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai központokhoz, egészségügyi intézményekhez vezető mellékútvonalakat is. Délelőtt már várhatóan a mellékútvonalakon folytatják a hóeltakarítást és síkosságmentesítést.

Szerdán a hajnalban -3, -8 fok várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0, -5 Celsius fok között alakul. Csütörtökön ugyan sokfelé kitisztul az ég, és kisüt a nap, de ezzel párhuzamosan tovább csökken a hőmérséklet, az ország középső részén -12, -14 fok is lehet éjjel. Változékony, napos idő várható pénteken is, mielőtt a hétvégén újabb havazás érkezne országunkba. A hétvégi autózást ónos eső is nehezítheti majd.

Ma gyengülő hidegfronti hatás várható. Emiatt az érzékenyebbeknek ingadozhat a vérnyomása, fejfájás, nyugtalanság jelentkezhet, ami kihathat a közlekedésre is.

Szombati menetrend szerint közlekednek a vonatok a havazás miatt – tájékoztatott Kavalecz Imre. A MÁV sajtófőnöke azt mondta: azért változtattak a menetrenden, hogy elkerüljék a torlódások miatti késéseket. Ezért nem közlekednek a Budapest-Monor és a Budapest-Sülysáp közötti elővárosi vonatok. Helyettük a szolnoki távolsági járatokat lehet igénybe venni, ezek minden állomáson megállnak.

Forrás: Met.hu/FH.hu