Ez sok lett

Ez sok lett

A legtöbb GPS készülék már alkalmas a sebességadatokat is tartalmazó nyomvonal rögzítésére. Az említett eset volt talán az első, ahol bíróság előtt használta valaki védekezésre az úgynevezett tracklog-ot. A nyomvonalak olyan pontosak, hogy térképészeti és egyéb geodéziai mérésekkel foglalkozó cégek is használnak még polgári forgalomban lévő berendezéseket is arra, hogy megfelelően rögzítsék a felmérni kívánt terület adatait. Így egy jármű haladási iránya mellett a haladás pontos időpontja, és pillanatnyi sebessége is tárolható egy-egy trackben.

Az említett esetben azonban a fiatalember készüléke csak fél percenként rögzítette a nyomvonalat, amely így csak arra alkalmas, hogy napi útvonalelszámolást készíthessünk magunknak, így a bíróság nem találta hitelesnek a mérőeszközt. Abban az esetben, ha az egy másodperces jelrögzítést alkalmazta volna, talán jobban hittek volna neki, ugyanis fél perc alatt bőven előfordulhatott az említett gyorshajtás.

Az eset mindenesetre precedens értékű, hiszen elvileg megúszhatta volna a büntetést a vétkes, ha véletlenül mégsem ő volt a gyorshajtó, hanem a mellette haladó gépjármű. Mi ebből a tanulság? A nyomvonalrögzítést állítsuk egy másodperces időközre, és ne hajtsunk gyorsan!

Forrás: PDAMánia