Időjárásunkat továbbra is egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja, melynek központja épp hazánk felett helyezkedik el, így folytatódik a csendes, de ködös és téli idő, a következő 36 órában nem lesz számottevő időjárás-változás.

Nógrád megyében 100-200 méter a látótávolság a köd miatt, de máshol is lehetnek ködös szakaszok, indulás előtt ellenőrizzük a járművünk világító berendezéseit. Viszont amikor elhagytuk a ködös útszakaszt, kapcsoljuk ki a ködlámpákat, normál látási viszonyoknál nagyon zavaró a többi közlekedőnek. Az éjszakai órákban néhol ónos szitálás volt, ezért a síkos útszakaszokon hajtsanak lassabban és tartsanak megfelelő követési távolságot.

Az ország középső és déli területein továbbra sem olvad el a hó, ezeken a területeken ugyanis csikorgó fagyra lehet számítani, de másutt is -5 fok alatti minimumhőmérséklet valószínű. A délutáni órákban a sűrű ködfoltok megszűnnek, de borult és párás marad az idő. Csapadék továbbra is előfordulhat, kisebb ónos szitálás formájában.

Sokan hagyták az utolsó pillanatokra az ajándékvásárlást, ezért Budapesten elsősorban a sok autó okoz problémát, de már nemcsak egymásnak. A szélcsendes időjárás miatt erősen megnőtt a levegő szennyezettsége. Aki teheti, használja inkább a tömegközlekedési eszközöket.

A következő napokban eleinte marad a csendes, nyugodt idő majd a jövő hét elején várhatóan kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk. A jelenlegi előrejelzések szerint hétfőn havazásra, hózáporra is lehet számítani, ám a csapadék mennyisége még bizonytalan. Az ünnepek alatt is lehetséges kisebb havazás. Éjszakánként fagypont alatti, napközben fagypont körüli hőmérsékletek lesznek jellemzőek.

Forrás: Met.hu/Metnet.hu