A Nissan új, Forum nevű tanulmányával nem az elképesztő – és meg nem valósuló – technikai újításokra koncentrált, hanem a családi autók valódi jövőjét mutatja meg. A Forum egy guruló nappali és nem is akar más lenni, annak viszont tökéletes.

A Forum külsejében nem hoz forradalmi újítást, az áramvonalas és mosolygós hűtőráccsal ellátott orr robusztus, szögletesebb testben folytatódik, a formák megítélése ízlés kérdése, de tagadhatatlanul korszerű jelleget sugároz. A legmerészebb részlet talán a visszapillantókba integrált irányjelző, de ilyesmit is láttunk már.

A kijelzőn hátra vagy még hátrébb lehet pillantani

A kijelzőn hátra vagy még hátrébb lehet pillantani

A kijelzőn hátra vagy még hátrébb lehet pillantani


A tágasságot a nagyméretű üvegfelületek biztosítják, de az üvegházhatás elkerülése érdekében a az ablakok és a hatalmas panorámatető is sötétítettek. A magas ülőpozíció jó kilátást biztosít, a biztonságos vezetési élményhez és sikeres parkoláshoz pedig az ún. Around View System, azaz a visszapillantókba, az autó orrába és hátuljára elhelyezett kamerák képe is hozzájárul.  

A hétüléses autó belső terére már-már limuzinokhoz méltó figyelmet fordítottak Nissannál. Az ülések három sorban, 2-2-3-as elrendezésben kerültek beszerelésre, a második sor székekeit a padlóba épített motor 180 fokban képes elfordítani, így a harmadik sorral szembefordítva öt utas is közös térbe kerülhet.

Az utazás unalmának elűzéséről a teljes körű szórakoztatórendszer gondoskodik, miden ülés saját hangszórókkal rendelkezik, és természetesen a DVD-k megnézése is a repertoárban van. A gyerekek elfoglalhatják magukat.

Hátul indulhat a társasjáték

Hátul indulhat a társasjáték

Hátul indulhat a társasjáték


Ha azonban elszabadulna hátul a pokol, a szülőknek megvannak az eszközeik a helyzet kezelésére. Az ún. Kids Cam-mel az elöl ülők a kijelzőn több kamerán keresztül is figyelhetik az utasok tevékenységét, sőt, ha rendszabályozásra van szükség, akkor egy gombnyomásra le lehet állítani a zenét, filmet, és a beépített hangszórókon keresztül máris jöhetnek a dörgedelmek.

A Forum a nagyközönség előtt a januári Detroiti Autószalonon mutatkozik be, és ha a tanulmányban használt anyagok vagy épp a borulási teszteken valószínűleg elvérző hatalmas panorámatető ki is maradnak majd a későbbi szériamodellből, mindenképp előremutató családi autóval rukkol elő a Nissan.