Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei folyamatosan elemzik a társaság kezelésében lévő szakaszokon bekövetkező baleseteket. Az elmúlt évek értékelése alapján elmondható, hogy az útkategóriák közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb. Az autópályákon háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint a másféle közutakon, ugyanakkor a balesetek átlagosan súlyosabbak a nagyobb átlagsebesség miatt.

Egy tavalyi vizsgálat megdöbbentő eredményre jutott: a 2004. II. féléve és 2006. I. féléve között történt halálos baleseteknél az elhunyt áldozatok mindössze 20 százaléka viselt biztonsági övet. A baleseti helyzet a 2007-es adatok előzetes elemzése alapján egyáltalán nem javul: az év első kilenc hónapjában történt 23 halálos kimenetelű ütközéses baleset közül csupán 11 alkalommal csatolták be a biztonsági övet az áldozatok.

Mivel a vezetők nem nagyon tanulnak a statisztikákból, így az autópályakezelő a kommunikációs kampány mellett törekszik a passzív biztonság növelésére: sebességmérők telepítésével, és ún. megbocsátó környezet kialakításával a veszélyes szakaszokon (erősebb szalagkorlátok, fakivágás, energiaelnyelők).

Persze emellett még mindig rajtunk múlik, hogy mennyi esélyt adunk önmagunknak a túlélésre. Duplázzuk meg, mindig csatoljuk be az övet!