Új szuper traffipax-szal veszi fel a rendőrség a harcot a radardetektorral felszerelkezett gyorshajtók ellen. Egyelőre csak Békés megyében gyűjtik a pénzt az új, egyszerre akár négy sávot is figyelő berendezések. A tisztán optikai érzékelőkkel felvértezett passzív készüléket a legmodernebb radardetektorok sem tudják előre jelezni, mivel semmiféle jelet nem bocsát ki magából. Zavarni szintén nem lehet őket, hacsak nem sikerül láthatatlanná válnunk.

Motorosok bajban

Szemmel tart

Szemmel tart


Az eddig telepített fix sebességmérő kamerákkal ellentétben az új készülék elölről – a felismerhető arckép miatt – és hátulról, a rendszámról is készít fényképet egy időben. Hogy sötétben is tökéletes képet adjon, nagyteljesítményű vörös fényű vakukkal villantják meg a gyorshajtót.

A fél éve próbaüzemben működő kamerák óránként akár 4000 fényképet is készíthetnek, és főként a Békéscsaba és Gyula közti úton, illetve a 47-es főút egyéb balesetveszélyes részein vannak szolgálatban.

Nem bújnak el

Annak ellenére, hogy a berendezés kifejezetten alkalmas arra, hogy lesből készítsenek vele felvételeket a gyorshajtókról, a hazai rendőrök nem rejtik el a készüléket. Sőt, gondosan ki is táblázzák, hogy itt bizony most mérni fognak.

Installálás

Installálás


Ennek többek között az is az oka, hogy még így is, kitáblázva, húsz km/órás ráhagyással mérve is rengeteg sofőrt kell megbüntetniük.

Próbaüzem

A több hónapos teszt eredményeivel elégedettek a rendőrök, de a 40-46 ezer eurós (10-12 millió forintos) áron vesztegetett traffipax tömeges, gyors elterjedésétől egyelőre nem kell tartani. Természetesen pénz nincs húzós árú, de sok pénzt hozó berendezésekre.